Zdravie človeka je podľa Svetovej zdravotníckej organizácie ovplyvnené úrovňou zdravotníctva na 10 až 15 %, genetickou výbavou na 10 až 15 %, prostredím, v ktorom žijeme, zhruba na 20 až 25 % a spôsobom života na 50 až 60 %. Práve životospráva – teda stravovanie, pohyb a návyky ako konzumácia alkoholu a fajčenie – v najväčšej miere určuje, ako sme dnes fit a ako sa bude náš zdravotný stav vyvíjať v budúcnosti.
Fajčenie je hlavným rizikovým faktorom pre najzávažnejšie ochorenia a spôsobuje predčasnú smrť pri desiatkach diagnóz. Nie náhodou sa fajčiari dožívajú v priemere až o 10 rokov menej v porovnaní s nefajčiarmi. Pri spaľovaní tabaku sa uvoľňuje až približne 5 000 najrôznejších chemických látok, vrátane rakovinotvorných. Pre lepšiu predstavu, dym z cigarety obsahuje nielen oxid uhoľnatý, ale aj arzén, benzén, ťažké kovy, ako olovo a kadmium, kyanovodík a ďalšie chemikálie. Tieto látky útočia ako jedy na organizmus a spôsobujú vážne a smrteľné ochorenia. Zákernosť fajčenia podčiarkuje aj fakt, že na účinky cigaretového dymu zomierajú aj ľudia, ktorí nikdy nedržali v ruke cigaretu. Reč je o pasívnom fajčení, ktorého dôsledkom je, že nefajčiari častokrát trpia rovnakými chorobami ako fajčiari.
Fajčenie je hlavnou príčinou rakoviny pľúc a preukázateľne podporuje aj vznik ďalších 15 typov a podtypov rakoviny. Fajčenie spôsobuje vo významnej miere aj srdcovo-cievne ochorenia a vznik cievnej mozgovej príhody . Vdychovanie cigaretového dymu výrazne znižuje množstvo kyslíka, ktoré je krv schopná dodávať srdcu a celému telu. Kysličník uhoľnatý obsiahnutý v dyme sa usádza v cievach, zužuje ich priechodnosť a spôsobuje zvýšenie krvného tlaku. Fajčenie napomáha tiež rozvoju aterosklerózy a ľudia, ktorí už majú vysoký krvný tlak, vysokú hladinu cholesterolu v krvi (alebo oboje), a ktorí navyše aj fajčia, si výrazne zvyšujú nebezpečenstvo vzniku srdcového infarktu . Fajčiar má 1,5 násobne väčšie riziko, že u neho vznikne cukrovka 2. typu ako nefajčiar. Tento vzťah je výraznejší hlavne u mužov. Tento zlozvyk takisto zhoršuje cholesterol a ovplyvňuje aj vznik a charakter obezity.
Strava plná tukov a cukru je jednoznačným faktorom, ktorý vedie postupne k vzniku kardiovaskulárnych ochorení, napríklad ateroskleróze a srdcovému infarktu . Vyhnúť sa treba v prvom rade nasýteným mastným kyselinám a cholesterolu, ktoré sa nachádzajú napr. v tučnom mäse, v prepálených olejoch, krémových zákuskoch a podobne. Rizikom je aj príliš veľa soli v jedle, najmä u pacientov s vysokým krvným tlakom.
Nedostatok fyzickej aktivity a sedavý spôsob života vedie nielen k nadváhe a obezite, ale zvyšuje aj riziko vzniku cukrovky 2. typu , ktorá môže mať závažné následky.
S cigaretami je najlepšie vôbec nezačínať a ak už fajčíte, snažte sa čo najrýchlejšie prestať. Ak to nedokážete, poraďte sa so svojím lekárom o možnostiach odbornej pomoci. Existujú aj menej škodlivé alternatívy, ktoré neprodukujú decht ani oxid uhoľnatý, dve z najškodlivejších súčastí cigaretového dymu.
Správne stravovacie návyky sú jednou z najlepších investícií do svojho zdravia dlhodobo:
Fyzická aktivita má na organizmus blahodarný vplyv – pomáha dosiahnuť a udržať správnu telesnú hmotnosť, mať pod kontrolou hladinu cholesterolu v krvi, hodnoty krvného tlaku a aj stav cukrovky, ak vám bola zistená:
Zmeny v tradičnom životnom štýle sa vykonávajú dosť ťažko, a ešte ťažšie sa pri zmenách zotrváva – preto je dôležitá motivácia. Aby sme tieto ciele dosiahli, dôležité je minimalizovať aj stres. Pomôcť vám môžu rôzne techniky, napríklad hlboké dýchanie, relaxácia svalov či meditácia.
V našej iniciatíve chceme vytvoriť priestor, v ktorom dávame slovo odborníkom. Sme radi, že sa pod myšlienku Zdravie máš len jedno podpisujú renomovaní lekári – špecialisti na civilizačné ochorenia, poprední analytici aj ďalší odborníci. Prečítajte si rozhovory a články na témy, ktoré sa možno týkajú práve vášho zdravotného stavu.